Vereiste opleiding voor gebruik PU schuimen vanaf augustus 2023

HOOGLEDE - 7 NOV 2022

Op 4 augustus 2020 publiceerden de EU-autoriteiten in het kader van REACH een Europese beperking m.b.t. diisocyanaten om mogelijke sensibilisatie door deze stoffen te voorkomen. Diisocyanaten zijn vaak aanwezig in niet-uitgeharde PU-producten zoals PU-lijmen, dichtingsmiddelen en schuim. Deze nieuwe beperking vereist aanvullende etikettering en opleiding voorafgaand aan professioneel gebruik van producten die > 0,1% monomere diisocyanaten bevatten. PU-lijmen en -kitten zijn veelzijdig en veilig bij correct gebruik. Ze worden gebruikt voor vele toepassingen in de bouw, het vervoer, de assemblage en meer. Aangezien PU-producten tot stand komen middels een chemische reactie van isocyanaten en polyolen, geldt beperking met name voor professionele gebruikers van PU-producten.

PU-opleiding vereist tegen augustus 2023
Vanaf 24 augustus 2023 is opleiding vereist voor professionele en industriële gebruikers van producten met een monomeer diisocyanaatconcentratie van > 0,1%. FEICA – de Europese brancheorganisatie voor kit- en kleefstoffen – en met ISOPA en ALIPA – de brancheorganisaties van de diisocyanaatproducenten – heeft trainingsmateriaal voorbereid voor professionele gebruikers van PU-lijm, kit of schuim: https://isopa-aisbl.idloom.events/048. Parketeurs-Decorateurs zullen ook nog een andere training moeten volgen: https://isopa-aisbl.idloom.events/049.De training kan gratis gevolgd worden met de code: FEICA_21_C22

Vanaf 24 augustus 2023 is opleiding vereist voor professionele en industriële gebruikers.

De opleiding vervangt of wijzigt geen andere gezondheids- en veiligheidsvoorschriften, maar is een aanvulling. Om de gebruikers van de betrokken producten te informeren, moet de opleidingsvereiste met ingang van 24 februari 2022 ook op de verpakking worden vermeld. Om ervoor te zorgen dat professionele gebruikers ook bij de aankoop van retailproducten op de hoogte zijn, bevelen wij aan de informatie ook op retailproducten te vermelden.


Opleidingsmateriaal beschikbaar tegen februari 2022

Het opleidingsmateriaal zal tegen februari 2022 via een e-learningplatform in alle officiële EU-talen beschikbaar worden gesteld. Vroeg genoeg zodat alle gebruikers van PU-producten tegen 24 augustus 2023 opgeleid en gecertificeerd kunnen zijn. Online training zal toegankelijk zijn via desktop, tablet en mobiele apparaten. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangen de cursisten een persoonlijk certificaat.


Rectavit neemt alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat deze online opleiding voor het gebruik van afdichtingsmiddelen, kleefmiddelen en PU-schuim door klanten van Rectaivt gratis ter beschikking wordt gesteld. Controleer ook eventuele nationale bepalingen in je land.


Bron: Rectavit.be